Gerek ülke ekonomilerinin gerekse de şirketlerin bir üst gelir düzeyine çıkabilmelerinin yolu dijital teknolojilerden ve inovasyondan geçiyor. Almanya’da çalışan sayısı 250 veya cirosu 50 milyon avro üzerinde olan şirketler arasında yapılan bir araştırma, bunların nitelikli personel bulamadıkları ve vakit ayıramadıkları için ihtiyaç duydukları dijital dönüşümü ve inovasyonu gerçekleştiremediklerini gösteriyor. Bu firmalardan 4.000 tanesine yakını KRV’da yerleşik. KRV hükümeti, bu dijital dönüşüm ve inovasyon ihtiyacının ancak yurt içinden ve yurt dışından gelecek teknoloji firmaları ve startuplar ile giderilebileceğini düşünüyor.
Geleceğin sektörleri ve geleceğin konuları
Sonuç itibariyle KRV, dijital teknolojiler başta olmak üzere yüksek ve yenilikçi teknolojiler alanında çok büyük fırsatlar sunuyor. Bizi en çok meşgul eden, firmaları ve ekonomileri geleceğe taşıyacak konular arasında biyoteknoloji, siber güvenlik, akıllı endüstriler (dijital teknolojiler, yapay zekâ, big data) tıp teknolojileri, akıllı mobilite ve hidrojen ekonomisi öne çıkıyor.
Enerjide, bilgi ve iletişimde, endüstriyel üretimde, lojistik, sağlık ve otomotiv başta olmak üzere pek çok sektörde bu konularda faaliyet gösteren yenilikçi firmalara ihtiyaç büyük. Esasen bu konuların pek çoğunda NRW eyaleti Avrupa lideri. Örneğin biyoteknoloji alanında Almanya’da gerçekleşen cironun yarısından fazlasını NRW firmaları gerçekleştiriyorlar. Yaşam bilimleri sektöründe 500 taneden fazla firma bölgede faaliyet gösteriyor. Bunların 112 tanesi biyoteknoloji ağırlıklı. Siber güvenlik, dijitalleşen toplumun en önemli ihtiyacı. Bu alanda Almanya’da 6,2 Milyar EUR ciro ve yıllık %10 büyüme var. NRW Almanya ve Avrupa’nın en önemli siber güvenlik sektörüne ev sahipliği yapıyor. 400 ün üzerinde firma ve 30 enstitüde 1.000 tane bilim adamı bu alanda faaliyet gösteriyor. Tıp teknolojileri alanından NRW’de, 750’nin üzerinde firma faaliyet gösteriyor ve 2 milyar avrodan fazla ciro elde ediyorlar. Akıllı mobilite ve hidrojen ekonomisi yine en fazla öne çıkan konulardan.
Yüksek Teknoloji Firmalarına Çağrı
Son yıllarda Almanya piyasasında şirketleşmek isteyen Türk firmalarına baktığımızda, klasik sektörlerin yanında teknoloji odaklı firmaların oranının hızla arttığını görüyoruz. 2022 yılında kurulan firmalara baktığımızda, kurulan 80 firmanın en az 20 tanesinin yüksek teknoloji alanlarından geldiğini görüyoruz. Bu eğilim devam edecek. Yüksek teknoloji sektörü ve Türk Startup Ekosistemi fokusumuzda. Eczacıbaşı Monrol, Gizil Enerji, Testinium ve Kontrolmatik gibi teknoloji firmaları Almanya ve Avrupa operasyonları için halihazırda Kuzey Ren-Vestfalya’da şirketleşmiş durumda. NRW.Global Business olarak, Avrupa’da şirketleşmek isteyen Türk teknoloji firmalarını, KRV’ya davet ediyoruz.
Dr.Adem Akkaya
*Bu yazı, Gelecek Vaadeden Girişimler kitabından alınmıştır. Kitaba ulaşmak için: https://optimistkitap.com/kitap/gelecek-vadeden-girisimler/