Anasayfa » Api Ekonomisi: Girişimleri Birbirine Bağlayan Köprü

Api Ekonomisi: Girişimleri Birbirine Bağlayan Köprü

Yazar GirişimUP

Api ekonomisi, internet girişimciliği ve teknoloji dünyasının en önemli konularından biri haline geldi. Application Programming Interface (Uygulama Programlama Arayüzü) anlamına gelen API, yazılım uygulamalarını geliştirmek için kullanılan kurallar, protokoller ve araçlar bütünüdür. API’ler, farklı yazılım uygulamaları arasında etkili bir köprü görevi görerek, web ortamında inovasyonun önünü açmaktadır. Şu anda 50.000 civarında API olduğu ve bu sayının her geçen gün arttığı bilinmektedir.

Api Ekonomisinin Önemi

Api ekonomisi, B2D (Business to Developer) modelinin temel taşlarından biridir. Firmalar, API’leri sunarken, yeni girişimler bu API’leri kullanarak inovatif çözümler geliştirebilirler. API kullanımı, girişimlerin hizmet veya bilgi ihtiyaçlarını hazır şekilde karşılamalarına olanak tanıyarak, daha az maliyetle ve daha kısa sürede piyasaya çıkış yapmalarını sağlar.

Api Kullanım Alanları

Api kullanmanın her girişime göre farklı bir amacı olabiliyor. Bazı servisleri kendinizin baştan kurması oldukça zor ve maliyetli. Örneğin girişiminizde müşterilerin lokasyonlarına göre çeşitli güzergah tavsiyeleri vermeniz gerekiyorsa harita hizmeti geliştirmek yerine bu hizmeti Google Haritalardan API olarak alabilirsiniz. Veya isteseniz geliştirebileceğiniz ama iş alanınızın dışında kaldığını düşünüyorsanız bu alanda uzmanlaşmış firmalardan API kullanarak bu hizmetler için bakım-servis maliyetlerine ve zahmetine katlanmadan bu hizmetleri kendi çözümlerinize entegre edebilirsiniz. Örneğin e-mailing için mailchimp’ten API alarak müşterilerinize e-mail gönderebilirsiniz. Veya iş ilanlarına hızlı başvuru alabileceğiniz bir uygulama geliştirdiyseniz  adayların onaylamasıyla Linkedin profil bilgilerini API ile çekebilirsiniz.  Bazen müşterinin datasını almaya çalışmak müşterinizi sıkacak ve sizden kaçıracaksa onu yormamak adına kullanıcı kayıt bilgileri için kişinin çeşitli sosyal medya hesaplarından yararlanabilirsiniz. Bunu facebook, twitter, linkedin gibi sosyal medya ağlarının API’lerini kullanarak buradaki kayıtlı bilgileri kullanıcının izin vermesiyle yeni kullanıcı kayıt hesabına anında transfer edebilirsiniz. Böylelikle API’lerle her zamankinden daha hızlı, daha az sabit yatırımlı daha az işletme maliyetiyle girişimlerinizi sahaya sürebilirsiniz. Ayrıca birden fazla sektörün hizmetlerini biraraya getirerek daha inovatif iş modellerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

API Ekonomisinin Geleceği

IoT Alanında Büyüme

Api ekonomisi için en güçlü büyüme potansiyeli IoT konusundadır. Uzun yıllardır hayal olarak değerlendirilen  fikirler  IoT ve API’lerle  gerçek hayata adapte edilebilecek gibi duruyor. Ama bunun için IOT girişimlerinin firmalar tarafından API’lerle beslenebilmesi gerekiyor. Örneğin gıda ürünleri ihtiyacınızı öğrenip buna göre en yakın süpermarketten size ürün yollamak isteyen bir gıda girişiminin sizin buzdolabınızdaki gıda ürünlerinin stok bilgisine ihtiyacı var. Bu nedenle buzdolabı üreticisi olan firmanın API marketinde bu bilgileri sunan IoT destekli bir API olması gerekiyor.  Veya aracınızın yağ değişimi ihtiyacına göre sizin için araç bakım rezervasyonu yapmanızı sağlayan bir uygulamanın araç firmasının API marketinden araçtaki mevcut yağ miktarı ve çeşitli özelliklerini  öğrenebileceği IoT tabanlı bir API’ye ihtiyacı var. Örnekleri daha da çoğaltmak mümkün. Özellikle  sağlık uygulamaları, lojistik uygulamaları gibi birçok farklı sektörün de  IoT dünyası içinde kendine yeni uygulama alanları bulabileceği net bir şekilde gözüküyor. Dolayısıyla Api  ekonomisi için önümüzdeki yıllarda en büyük kullanıcılarının IoT firmaları olduğu düşünülüyor.

Fintech Alanında Büyüme

Bunun yanında son zamanlarda sayıları hızla artan fintech girişimleri de API’lerin en önemli kullanıcıları durumunda. Ve fintech girişimlerinin de bankaların ve finans kuruluşlarının sunacağı API’lerle yoğun bir şekilde beslenmelerine ihtiyaçları var. Fintech’lerin çeşitli hizmetler sunabilmeleri için hali hazırda banka hesapları, kredi ve ATM kartları gibi bankacılık hizmeti kullanan müşterilere ihtiyaçları var. Fintech’lerin sıfırdan banka kurmanın devasa mali yatırımlarını ve yasal mevzuat şartlarını sağlamalarını da doğal olarak beklemiyoruz. Bu nedenle fintech’ler bankaların sunduğu çeşitli API’lerden beslenebildikleri ölçüde katma değerli inovatif çözümlerini sunabiliyorlar. Peki fintechler ne  gibi API’lere ihtiyaç duyuyorlar? Eğer bir kullanıcıya bütçe yönetimi planlaması yapmak isteyen bir fintech uygulaması ise kredi kartı ekstre API’sine, fatura ,kira vb. ödemelerini takvimlendirmek ve en uygun günlerde ödeme yapmak isteyen bir fintech uygulaması ise kullanıcının hesap hareketleri API’si  gibi çeşitli a API’lere ihtiyacı vardır. Api ekonomisinin bankacılık ve finans sektöründeki karşılığı daha çok platform bankacılığı veya açık bankacılık olarak tanımlanıyor.  Avrupa’da açık bankacılık kapsamında bankaların çeşitli API’leri geliştirmeleri zorunluluk kapsamında alındı. Yakın zamanda birçok ülkede bankacılığın temel düzenlemeleri arasında mecburi bir zorunluluk olarak tüm bankaların belirli API’leri API marketlerine koyması gerçekleşecek.

API’leri Nasıl Bulabilirsiniz?

API arayışında, ProgrammableWeb, RapidAPI.com, APIs.guru OpenAPI Collection ve APIs.io gibi platformlar, girişimcilere kapsamlı rehberlik ve erişim imkanı sunar. Bu platformlar, fikir geliştirme ve uygulama süreçlerinde girişimcilere önemli avantajlar sağlar.

Yenilikçi hizmetler sunmak isteyen bir girişimcisiniz ve çeşitli API’lere ihtiyacınız var. Peki işinize yarayacak API’leri nasıl bulabilirsiniz? Genellikle Google’a yazmak her zaman ilk tercihimiz J Tabi ki ne aradığınızı biliyorsanız. Ama birçok girişimci yeni neler bulabilirim fikriyle yola çıktığı için daha derli toplu bir araştırma kütüphanesine ihtiyaç duruyor. Bu nedenle genelde çeşitli rehberler ve pazaryerleri mevcut. Buralarda API’lerle ilgili çeşitli kriterlere göre filtreleme yaparak size en uygun API’lere kolaylık erişebilir ve haklarında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Bu alanda en fazla rağbet gören adresler olarak şunları sayabiliriz: ProgrammableWeb, RapidAPI.com, APIs.guru OpenAPI Collection, APIs.io. Bundan sonrası da artık girişimcilerin fikir bulma ve fikirlerini hayata geçirme kabiliyetlerine kalmış.

İlginizi Çekebilir