Başakşehir Belediyesi bünyesinde 10 yıl önce hayata geçirilen Başakşehir Living Lab Kuluçka Merkezi’nin yeni hızlandırma programları ve yol haritası 1 Haziran’da Living Lab binasındaki kick-off etkinliğiyle duyuruldu. Etkinliğe girişimcilerin yanı sıra girişimcilik ekosisteminden mentorlar, kurumsal firma yöneticileri, yatırımcılar ve farklı paydaş kurumlardan yetkililer de katıldı.
Etkinlikte Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Teknolojiler Yöneticisi Gencay Karaman, 1773 İTÜ Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp ile Kastamonu Entegre Global İş Planlama ve İnovasyon Direktörü Dr. Hüseyin Güler konuşmacı ve panelist olarak yer aldı.
2023 Yılı Hızlandırma Programları Yol Haritası Paylaşıldı
Başakşehir Living Lab hızlandırma programlarında iş ortağı olarak in4startups ile çalışacak. Böylece Başakşehir belediyesinin maddi ve manevi kaynaklarıyla in4startups’ın hızlandırma programları tecrübesi, geniş mentor, kurumsal firma ve yatırımcı ağının birleşmesiyle büyük bir sinerjinin ortaya çıkması hedefleniyor.
Paylaşılan yol haritasına göre 2023 yılının sonuna kadar 8 adet hızlandırma programı gerçekleştirilecek. Hızlandırma programları girişimlerin olgunluk seviyelerinden fikir seviyesine, prototip seviyesine ve ürün seviyesine göre farklılaşacak. Ayrıca sürdürülebilirlik ve akıllı şehircilik gibi özel temalara da yer verilecek. Özellikle yurtdışına açılmak isteyen girişimlere yönelik global hızlandırma programları gerçekleştirilecek. Bunların dışında yatırım süreçlerini kısaltmak amacıyla yatırıma ihtiyaç duyan girişimlere yönelik de yatırım odaklı bir hızlandırma programı düzenlenecek.
Belediye’den Girişimcilere İlk Müşteri Olma ve Yatırım Desteği
Başakşehir belediyesi hızlandırma programlarında başarılı olan girişimcilere birçok ek maddi destek de verecek. Belediyenin hizmet alım alanlarına giren ve başarılı olan girişimcilerden hizmet alarak ilk müşteri olma desteği verecek. Böylece belediye girişimlerin bir yandan satış yaparak gelir elde etmesine destek olurken diğer yandan da referans müşteri olma katkısı sunmuş olacak.
Belediye yine kendi ihtiyaç duyduğu hizmet kategorilerinde yer alabilecek başarılı startuplarla daha uzun süreli çalışmak istiyor ve onlara yatırım yapmak da istiyor. Bugüne kadar Başakşehir Belediyesinin yatırım yaptığı 3 startup da bulunuyor. Yeni yol haritasında hızlandırma programlarında başarılı olacak girişimlere yatırımcı olma konusu da yine yer alıyor.
Başkan Kartoğlu: “Girişimcilerin fikirleri bize güç katıyor”
Başakşehir Living Lab’in kapılarını sonuna kadar girişimcilik ekosistemine açıldığını ifade eden Başkan Kartoğlu, “Avrupa’nın inovasyon şehirlerinden biri olan Başakşehir’imizde, 2023 sonuna kadar girişimcilerimizin ve startup’ların gelişmesine yönelik hızlandırma programları gerçekleştireceğiz. Adım attığımız Türkiye Yüzyılı’nda teknoloji hamlemize omuz vereceğiz. Bugün sadece Türkiye’de değil, Avrupa’daki yerel yönetimlere de örnek olan, öncü bir belediyeyiz” dedi.
Başakşehir Living Lab’de dijitalleşme yolculuğuna hız kesmeden devam ettiklerini belirten Başkan Kartoğlu, “Hayatın her alanındaki teknoloji ve inovasyon çalışmalarımızla geçen yıl tarihi bir başarıya imza attık. Bu yolculuğumuzda girişimcilerimiz en büyük gücümüz. Fikirleri, çalışmaları ve projeleri gücümüze güç katıyor. El ele vereceğiz, ülkemiz ve milletimiz için büyük hedeflere hep birlikte yürüyeceğiz. Girişimcilerimizin yanındayız ve her zaman destek olacağız. Elimizdeki tüm imkânları seferber ederek girişimcilerimiz için yeni ufuklar açmak istiyoruz” şeklinde konuştu.