Ana SayfaBaşarı HikayeleriRöportajlarGirişimci Sohbetleri: İş Yönetimine Yardımcı Bulut Tabanlı Yerli CRM Uygulaması DinamikCRM

Girişimci Sohbetleri: İş Yönetimine Yardımcı Bulut Tabanlı Yerli CRM Uygulaması DinamikCRM

Yeni Müşteri Kazanımı, Müşterilerini Elde Tutma, Kurumsal Hafıza Eksikliği, Entegrasyon ve Raporlama sorunlarına odaklanan ve bunlara çözüm üreten bulut tabanlı yerli CRM uygulaması, DinamikCRM’nin kurucusu Yahya Ekinci bu hafta Girişimci Sohbetlerinde bizlerle.

Öncelikle röportaj isteğimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.  Röportajımıza sizi tanıyarak başlamak isteriz. Hikayeniz nedir? 

İsmim Yahya Ekinci. DinamikCRM’in kurucusuyum. Kısaca kendimden bahsetmem gerekirse; Aktif olarak ticaretle uğraşan bir ailenin içinde büyümem nedeniyle çocukluk ve gençliğim ticaret, piyasalar, yenilikler ve müşteri yönetimi konuşmalarını dinleyerek geçti. Haftasonları, yarıyıl tatillerim ve yaz tatillerim genelde dükkanlarımızda faal olarak çalışarak geçti. Müşteri yönetimini çocuk yaşlarda reel piyasada yani yerinde öğrendim.

Ailenin son jenerasyon üyeleri yön değiştirerek kurumsal hayata döndü. Benim de tercihim bu yönde oldu.

Yaklaşık 18 yıl süren kurumsal kariyerim boyunca Egebank, Garanti Bankası, Koçbank ve Yapı Kredi bankalarında çalıştım. CMC, Callpex, Webhelp, Alonet gibi en büyük dış kaynak (BPO) firmalarında yönetici pozisyonlarında çalıştım. Profesyonel iş hayatım boyunca kurum içi girişimcilik anlamında bir çok ödüllü proje gerçekleştirdim.

Aralarda 3 farklı girişimim oldu fakat bu girişimlerde başarısız oldum ve kapatmak zorunda kaldım.

Özellikle BPO (Business Process Outsourcing) sektöründe çalışırken markaların teknoloji bağlamında ciddi problemler yaşadığını gördüm. Bu problemlere çözüm üretebilmek adına kurum içi projeler yapıp yönetme imkanı da buldum.

Öne çıkan en büyük problemlerin Yeni Müşteri Kazanımı, Müşterileri Elde Tutma, Kurumsal Hafıza Eksikliği, Entegrasyon ve Raporlama olmasından yola çıkarak DinamikCRM yazılımını geliştirmeye başladım.

Ticari hayatım, kurumsal hayatım ve girişimlerim esnasında çok zorlu ve eşsiz süreçlerden geçerek bence paha biçilemez tecrübeler edindim. Edindiğim tüm bu tecrübeleri şu an DinamikCRM‘de değerlendiriyorum.

Bize DinamikCRM’den bahsedebilir misiniz? DinamikCRM hangi soruna nasıl bir çözüm üretiyor?

DinamikCRM, kullanıcılarının Yeni Müşteri Kazanımı, Müşterilerini Elde Tutma, Kurumsal Hafıza Eksikliği, Entegrasyon ve Raporlama sorunlarına odaklandı ve bunlara çözüm üretiyor.

Hatta son yayınladığımız güncellemeyle birlikte kullanıcılarımızın müşterileri ile arasındaki bağını güçlendirecek yeni “Müşteri Yönetim Paneli” ile birlikte artık DinamikCRM kullanıcıları, kendi müşterilerine uçtan uca tüm iş akış süreçlerini takip edebileceği ve müşterileri ile etkileşimi maksimum seviyeye çıkaracağı yeni nesil müşteri yönetim paneli sunuyoruz. Kullanıcılarımız ve müşterileri arasındaki gönül bağını güçlendireceğiz.

Müşteri ilişki yönetimi ile birlikte, müşteri geri bildirim yönetimi, randevu ve rezervasyon yönetimi, ürün ve sipariş takip yönetimi, servis talepleri, e-ticaret altyapısı, online ödeme altyapısı, teklif yönetim ve süreçleri, ticket yönetimi, memnuniyet anketleri dahil tüm süreçler yönetilebilir durumda.

Peki girişiminizde sizi rakiplerinizden ayrı tutan özellikleriniz nelerdir?

Geliştirme süreçlerimize pazarı ve kullanıcı taleplerini dinleyerek yön veriyoruz. Ürün pazar uyumu ve kullanıcı memnuniyeti bizim tek gündemimiz. Uygulama içerisinde yer alan modülleri ihtiyaca göre pivot ediyoruz.

Hedefimiz kullanıcılarımızın uçtan uca tüm müşteri deneyimini tasarlayabileceği bir platform yaratmaktı. Tipik bir CRM yazılımından öteye geçerek iş ve satış gücü yönetimi alanında ihtiyaç duyulacak tüm araçları hızla hayata geçiriyoruz.

Adımızda CRM ifadesi geçiyor ama biz aslında bir firmanın ihtiyaç duyabileceği bir çok teknoloji problemine çözüm sunuyoruz. CRM işinden çok daha öteye geçtik. Bu bitmek bilmeyen bir serüven. Rakiplerimiz sadece iş olarak bakıyor olabilir ama ben bundan çok keyif alıyoruz. Ayrıca bu işi benim kadar iyi bilen bir rakibim var mı, bundan pek emin değilim!

DinamikCRM şuan hangi pazar ve coğrafyalarda yer alıyor? Gelecekte açılmayı düşündüğünüz başka pazarlar da bulunuyor mu? 

Şu an kullanıcılarımızın büyük bir çoğunluğu Türkiye’de bulunuyor. Son 2 sene içerisinde Özbekistan, Gürcistan, Ermenistan ve Iraq bölgelerinde satışlar gerçekleştirdik. Projeleri bizzat o ülkelerde çalışarak bizzat hayata geçirdim. Önümüzdeki dönemde Orta Asya bölgesindeki etkinliğimizi artırmak istiyoruz. Uygulamamız 10 farklı dilde kullanılabiliyor.

https://www.dinamikcrm.com/hakkimizda burada canlı bir haritamız var. Bizi tercih eden tüm kullanıcılarımızı harita üzerinde canlı olarak görmek mümkün.

Bulunduğunuz sektörün gelişimini ve büyümesini nasıl görüyorsunuz? 

Yeterli seviyede değil. Teknoloji girişimcileri ve küçük işletmeler acı çekiyor. Yatırımcı borsada. Değer yatırımı yapılmıyor. P&L’lerden kafayı biraz kaldırmak ve değer yatırımına odaklanmak gerekiyor. O zaman daha hızlı gelişecek ve büyüyeceğiz.

Türkiye’de pandemiden sonra dijital dönüşümün hızını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemizdeki nitelikli insan kaynağına çok inanıyorum. Müthiş beyinler var. Son 2 yıl boyunca Orta Asya’da 5 farklı ülkede projeler yaptım. Uzaktan baktığımda ülkemizin bazı alanlarda -özellikle hükümet destekli projelerde- çok iyi bir pozisyonda olduğunu farkettim. İçeride olunca bize bir şeyler oluyor ve bazen objektif değerlendirme yeteneğimizi kaybediyoruz. Dışarıdan baktığında manzara daha net anlaşılıyor.

Bilindiği üzere bir girişim kurmak ve bu girişimi büyütmek sancılı bir süreç. Bu süreçte birçok kritik durumlar olabiliyor. Peki sizin girişiminizin kuruluşundan bu yana atlattığı en kritik durum neydi? Bu durumla nasıl başa çıktınız?

Tüm kritik durum ve krizler genelde para odağında yaşandı. DinamikCRM, benim kişisel özkaynaklarım aracılığıyla hayata geçti ve yaşamına devam ediyor. Özellikle ilk yıllarımızda tüm kaynakları tükettiğimiz zamanlar oldu. Çok şükür, her kriz zamanında yeni kullanıcılar kazandık ve nakit sıkıntılarımızı çözdük. En başından beri kullanıcılarımız aynı zamanda yatırımcılarımız oldu. Biz iyi niyetli, çalışkan, etik değerleri olan ve işine aşık insanlarız. Çok çalışmaya devam ettik. Çok şükür Allah’ın kudreti ve gücü her daim bizimleydi. Bunu hep hissettim.

Çok başarılı işlere imza attınız. Peki bundan sonraki süreçlerde hedefleriniz nelerdir?

Kullanıcılarımızdan gelen tüm talep ve istekleri tek tek okuyorum. Toplantılara katılıyorum ve onları dinliyorum. Bizim yönümüzü pazar belirliyor. Gelen talepleri ve hatta hayal ettiğimiz her şeyi kodlayarak kullanıcılarımıza hızlıca sunabiliyoruz. Rehavete hiç kapılmadım. Günümün 12-15 saati çalışarak geçiyor. Ana yazılımın kodlamasında %80 oranda kendim çalışıyorum. Bu benim kişisel anlamda en büyük avantajlarımdan birisi ve bu avantajı hedeflerimize ulaşabilmek ve en önemlisi kullanıcılarımıza daha kusursuz hizmet sunabilmek adına sonuna kadar kullanacağız. Hedef iyi işler yapmaya ve büyümeye devam etmek…

 Kendi girişimini kuracak olanlara ne tavsiye verirsiniz?

Kesinlikle bilmedikleri işe girmemeleri gerekiyor. Ve yeterli miktarda para kaynakları olmalı. Yazılım projesi ise kurucu ve/ya ortaklardan birisi mutlaka kod yazabiliyor olmalı. Fiziksel üretim odaklı ise üretimi bilmek, perakende ise rafların tozunu yutmuş olmak önemli. Ayrıca ikna/satış yeteneği olmayan bir girişimci boşa zaman kaybetmesin. Süper bir fikrim var, hiç deneyimim yok ama araştırıp öğrenip yaparım -veya birilerine yaptırırım- modeli bana pek doğru gelmiyor. Hobiden öteye geçemez. Aralarında mutlaka başarılı olanlarda vardır ama bunun oranı çok düşük.

Son olarak girişim ekosisteminde bulunan bir kişi olarak in4startups hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

in4startups’ın çalışmalarını son derece başarılı buluyorum. Ekosistemin gelişimi adına ciddi emek harcanıyor. Hem yatırımcı hem de girişimci için paha biçilemez bir platform. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.