Dijital pazarlamanın avantajları nelerdir?
Dijital pazarlamanın avantajlarını iki önemli başlık altında özetleyebiliriz. Birincisi, hedefleme özelliği. Dijital pazarlama teknikleri ile yeryüzünde bulunan online erişebileceğimiz kişileri yaş, cinsiyet, meslek ve lokasyon bazlı ayırabiliyoruz. Örneğin, İtalya’nın Milano kentinde 25 ile 30 yaş arası hemşirelik bölümü okuyan öğrencilere reklam gösterebiliriz. Yani, nokta atışı hedefleme yapıyoruz. Google’da da kişilerin arama geçmişine göre web sitelerine yönlendirici reklam çalışması yapabiliriz. İkinci avantaj ise, detaylı bir raporlama ve analiz programı sunuyoruz. Markalar ne kadar harcadı, karşılığında ne aldı, reklamı kaç kişi gördü, kaç kişi tıkladı, ne kadar vakit geçirdiğinin tüm detayını ölçümleyebiliyoruz. Bununla dijital pazarlamaya yatırımın getirisini çok net ortaya koymuş oluyoruz.
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Daha çok hangi sektör tercih ediyor?
Aslında dijital reklam ve dijital pazarlama sürecinde herhangi bir sektör ayrımı yok. Ama özellikle e-ticaret veya e-ihracat hizmeti veren markalar dijital pazarlamaya mutlaka yatırım yapıyorlar. Çünkü özellikle e-ticarette geri dönüşümü net olarak ölçümleyebiliyoruz. Yani şirketler yatırımın ne kadarının kara dönüştüğünü, ne kadarlık bütçe harcadığını ve cirolarını görebiliyorlar. Dolayısıyla bunu gören şirketler, bütçesini her ay artırarak devam ediyorlar. Bunun dışında sağlık sektöründe sağlık turizmi alanında ciddi bütçeler ayrılıyor. Aynı zamanda turizm ve eğitim sektörü de yatırım yapan başlıca sektörler arasında.
Türkiye’de pandemiden önce dijital pazarlama yatırımları ne durumdaydı? Şu anda durum nasıl?
Aslında 2008 yılından pandemiye kadar olan süreçte, çift haneli büyüme vardı. Örneğin bir yıl önceye göre yüzde 17 büyüyordu, bir sonraki yıl yüzde 20 büyüyordu. Ama pandeminin başlamasıyla Türkiye’de yüzde 34 oranında bir artış oldu. Pandemi ile birlikte evde kalma süreleri artıp, internet tüketimi arttığı için şirketler ağırlıklı olarak dijital pazarlamaya ağırlık verdiler.
Pandemi sektörü nasıl etkiledi? En çok Google’da neler arandı?
Pandemiyle birlikte özellikle masaüstü cihazların kullanımının artırdığını gözlemliyoruz. yani evde internet kullanımının bir kısmının masaüstü cihazlardan yaptığını görüyoruz. Aynı zamanda araştırmalara göre zaman olarak pandemide platformlardaki video tüketimi yüzde 120 arttığını görüyoruz. Koronavirüsle ilgili arama motorlarında yapılan aramaların 10 milyarı geçtiğini söyleyebiliriz. Sosyal medyada paylaşımlarının da 100 milyardan fazla etkileşim alıyor. Pandemi sürecinde aranılan kelimeler de farklılık gösterdi. Daha çok sağlık, evde yapılan kişisel bakım tüyoları ve yemek tarifleri en çok aranılan konular oldu. Örneğin, kuaförlerin kapalı olduğu dönemde saç kesme videolarının 2 milyona yakın izlendiğini gördük. Aynı zamanda meditasyon videoları da yüzde 25 oranında arttığını görüyoruz.
Dijital Pazarlama Okulu’ndan bahseder misiniz?
Dijital Pazarlama Okulu, 2014 yılında kuruldu. Sektörün çok hızlı büyümesi ile nitelikli istihdam sorununun ortaya çıkması ve aynı zamanda sektörün bir okulu olmadığı için DPO’yu kurma kararı aldık. DPO ile amacımız dijital pazarlamanın ne olduğunu insanlara anlatmak, dijital pazarlamayla neler yapılabileceğini, nelere ve kimlere ulaşabileceğini, oturduğu herhangi bir Anadolu şehrinden dünyanın herhangi bir ülkesine bir stratejiyle, bir reklamla ürün veya hizmet satabileceğini bunun bilincini anlatmak. Bu zamana kadar birçok markaya doğrudan kurum içi eğitimleri verdik. Burada amacımız kurum içindeki dijital kültürü değiştirmekti. DPO ile 15 bin kişiye eğitim verme imkanımız oldu. Türkiye’de özellikle fiziksel eğitim verdiğimiz dönemde İstanbul, Ankara ve İzmir’de çok fazla eğitim yaptık. Online eğitime döndüğümüz salgın sürecinde Türkiye’nin hatta dünyanın birçok yerinde eğitimlerimize katılımlar oldu.
Dijital Çaylak projenizden bahseder misiniz?
Dijital Çaylak, dijital Pazarlama Okulu’nun oluşturduğu ve başlattığı bir proje. Dijital Çaylak, dijital pazarlama sektöründe nitelikli istihdam konusundaki sorununa hem ajans olarak hem eğitim kurumu olarak sunduğumuz bir çözüm önerisi projesi. Ayrıca hem global markaların hem de ajansların dijital pazarlama sektöründe nitelikli istihdam hakkında ciddi sorunlar yaşadığına şahidiz. Birçok insan kaynakları platformunda açtığımız ilanlar ve veya ajansların açtığı ilanlarda başvuruların oldukça alakasız olduğunu ve alakalı olabilecek kişilerin de sektörüm çok uzağında olduğunu gördük. bu işin bir üniversitesi maalesef yok bir takım bölümler açılmaya başlandı Türkiye’de yeni medya gibi dijial dönüşüm gibi çeşitli dersler ve bölümlerin açıldığını görüyoruz. Ancak henüz çok küçük bu alan dolayısıyla sektöre 13 yıla yakın hizmet veren kurum olarak Dijital Pazarlama Okulu ile bir süredir eğitimler veriyoruz. Ancak 2014 yılından beri ancak bu iş sadece eğitim alarak olmuyor. Bu işin strateji geliştirebilecek ve işin uzmanı olmanın eğitim dışında daha çok uygulama yapmak gerekli. Bu işte uzman olabilmenin en kolay yolu, öğrendiğini uygulayabileceğin bir alan oluşturmak. Biz Moof Dijital Agency olarak, özellikle stajyer alımlarında stajyerlere gereksiz bir iş yüklemek yerine tamamen aktif hesaplar verip mentörleri eşliğinde onlara uygulama yaptırmaya çalışıyoruz. hem ajans hem de eğitim kurumu kimliğimizi birleştirerek Dijital Çaylak projesini geliştirdik. Dijital Çaylak projesi, bir eğitim programı. Kişiler ve belirli mülakatlardan geçerek bu programa kabul ediliyorlar. Görüşmelerde kriter teknik bilgilerden asla değil, kişinin az da olsa teknolojiye ve dijital dünyaya merakının olması. Kişiler eğitim, staj ve istihdam aşamalarından oluşan bir süreçten geçiyor. Uzman ekibimizden oluşan bir eğitim kadromuz var. Mülakatı geçen kişilere xx aylık bir eğitim veriliyor. Eğitimlerden sonra uygulama süreci başlıyor. Uygulama sürecinde bu verdiğimiz ödevleri aktif panellerden ve reklam hesaplarından uygulamalarını istiyoruz. Ardından staj dönemi başlıyor. Eğitim ile paralel ilerliyor bu süreç. Hem eğitimlerini hem de stajlarını tamamlıyorlar ve finalde de ajans bünyesinde istihdam ediyoruz. Dijital Pazarlama Okulu, projenin eğitim kısmını üstleniyor. Kişi dilerse bünyemizdeki Moof Dijital Agency’da veya farklı bir ajansı tercih edebilir. Bu tamamen kişinin tercihine bağlı. Projenin sektörün istihdam sorununa büyük bir çözüm sunacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda genç işsizliğe de büyük oranda destek olacağına inanıyoruz.