KOBİ’lerin nakit ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde giderebilmesi için onları finansal kurumlarla bir araya getiren Fon Radar Kurucu Ortağı Okan Ünlüçerçi, Fon Radar’ın gelişim sürecini ve ileriye yönelik hedeflerini anlattı.
İşinizi kurmadan önce neler yapıyordunuz, kendi işinizi kurma fikri nasıl ortaya çıktı?
Değişken finansal koşullar altında nakit ihtiyaçlarını yönetebilmek, KOBİ’lerin en önemli gereksinimlerinden birisini oluşturuyor. Okan Ünlüçerçi, bu ihtiyacı 20 yılı aşan finansal satış ve pazarlama kariyeri boyunca gözlemleyebilmiş bir profesyonel.
Okan, KOBi’lerin nakit akışlarını yönetmelerine yardım etmek için onları finansal kurumlar ile birleştirecek bir dijital platform oluşturma fikrini Elif ile paylaştı ve ikili bu fikir ile Mayıs 2019’da İTÜ Çekirdek’e başvuruda bulundu. İTÜ Çekirdek’e kabul edildikten sonra aldıkları girişimcilik eğitimi sırasında ürün prototipini geliştirdi, KOBİ’lerle test etmeye başladıklarında ürüne ilginin yüksek olduğunu gördüler.
Mayıs 2019’da İTÜ Çekirdek’e başvurduk
İşinizi kurarken kendinize ortaklar buldunuz mu? Bu ortaklar işinize nasıl bir katkıda bulundu?
Okan, KOBi’lerin nakit akışlarını yönetmelerine yardım etmek için onları finansal kurumlar ile bir araya getirecek bir dijital platform oluşturma fikrini, yazılım geliştirme uzmanı Elif ile paylaştı ve ikili fikirleri ile Mayıs 2019’da İTÜ Çekirdek’e başvurdu.
Okan iş geliştirme alanına odaklanırken, Elif ürün geliştirmeye odaklanıyor. İkili finans ve teknoloji alanlarında aralarında 40 yılı aşkın bir deneyime sahip.
İşinizi kurarken bir iş planınız var mıydı? Bu planınıza uygun davrandınız mı?
Evet, yol haritamızı ilk günden detaylıca planladık. Genel hatlarıyla plana uygun gidiyoruz, ancak kullanıcılarımızdan aldığımız geri bildirimleri mutlaka değerlendiriyoruz. Bu nedenle de bazen ürüne en baştan planlamamış olduğumuz eklemeler yaptığımız oluyor.
Girişiminizin ilk dönemleri nasıl geçti? Ne gibi sıkıntılar çektiniz.
Müşterilerimizin bir kısmı finans kurumları, bir kısmı da işletmeler. Finans kurumları ile sözleşme süreçleri maalesef çok uzun. El sıkıştıktan sonra, sözleşmelerin tamamlanması aylar sürebiliyor. İlk birkaç kurumu ikna etmek çok zor oldu. Ancak birkaç referansımız olduktan sonrası biraz daha kolay geçmeye başladı.
En kötü anlardan biri özleşmenin askıya alınması oldu
Girişimcilik hayatınızdaki en iyi ve en kötü anları nelerdi?
En kötü anlardan biri, uzun bir sözleşme sürecinden sonra ilk kurumumuz ile sözleşme imzalamak üzere iken, pandemi nedeni ile evden çalışılmaya başlanması ve sözleşmenin askıya alınması oldu. Kendimizi en başa dönmüş gibi hissettik. Platformun açılışı üç ay kadar ertelendi. Çok moral bozucu oldu. Aklımızda kalan en mutlu anlarımızdan biri ise, ilk başarılı işlemimiz ve sonrasında kullanıcımızın bizim için yazdığı olumlu değerlendirmeyi görmemiz oldu.
Günde kaç saat çalışıyorsunuz? Bu çalışma süresi yıllar içinde değişti mi?
Uyandığımızda çalışmaya başlıyoruz, uyuyana kadar çalışıyoruz. Çalışma süremiz, kullanıcı sayımız arttıkça, artan sorumluluklar ile beraber, zaman içerisinde artarak devam ediyor.
Dijital finansal danışmana dönüşmek istiyoruz
Gelecekle ilgili planlarınız neler? İşinizi büyütmek konusunda ne düşünüyorsunuz?
Platformu büyütmeye devam etmek istiyoruz. Ekleyeceğimiz yeni finansal enstrümanlar ile, küçük ve orta boy işletmeler için dijital finansal danışmana dönüşmek istiyoruz.
Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar olarak neleri görürsünüz?
Bize göre zorluklar karşısında kolayca pes etmeden mücadeleye devam edebilmek en kritik şey.
Sizi bir girişimci olarak en çok motive eden faktörler neler?
Kullanıcılarımıza iyi hizmet verebilmek, tercih edilmek bizi en çok motive eden konular.
Sizce kimler girişimci olmalı, kimler ise girişimcilikten tamamen uzak durmalı?
Mücadele duygusu olan, denemekten ve başarısızlıktan korkmayan herkes girişimci olabilir.