Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy tarafından 2022 yılının Nisan ayında kurulan in4startups, 50 milyon TL değerleme üzerinden 2.yatırımını aldı. Gerçekleşen yatırım turuna Save Teknoloji Anonim Şirketi , Abramak Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve Cogito Park Bilişim ve Teknoloji Yatırımları Ticaret Anonim Şirketi firmaları katılırken verilen hisse miktarının %2 olduğu açıklandı. Kuruluş aşamasında 7,5 milyon TL şirket değerlemesine sahip in4startups böylece şirket değerlemesini 8 ayda 6,6x arttırmış oldu.
İlk Yatırım Ardından Başarılan İşler
Nisan ayında kuruluşuyla aldığı ilk çekirdek yatırımın ardından girişimcilerle yatırımcıları bir araya getirmeye başlayana in4startups kendi dijital alt yapısını geliştirdi ve detaylı girişimci analizlerini kendi dijital altyapısı üzerinden sürdürmeye başladı.
İn4startups bu 8 aylık süre içerisinde İstanbul dışında da birçok hızlandırma programı, etkinlik, işbirliği gerçekleştirdi. Şu an kadar Trabzon, Artvin, Giresun, Tekirdağ, Bursa, Sakarya, Gümüşhane illerine yönelik çalışmalar yapıldı. Bunun dışında Türkiye’nin 23 farklı ilinden başvurunun geldiği Gelecek Vadeden Girişimler yarışması gerçekleştirildi. Son olarak 14 Aralık’ta Startup Yatırım Zirvesi gerçekleştirilerek 35 girişimci yatırımcılarla fiziksel olarak bir araya getirildi. Ayrıca online oturumlarda Malezya, Almanya, Kazakistan vb. ülkelerden de girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getirerek globalleşme konusundaki ilk adımlar da atılmış oldu.
Ayrıca, İn4startups, TÜBİTAK destekli Global ve Yatırım Odaklı Teknoloji Geliştirme ve Ticarileştirme Mentorluk Platformu” başlıklı projesi ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi NKÜTEK, İstanbul Teknokent A.Ş. ve Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi partnerliği ile birlikte 30 teknoloji odaklı girişime mentorluk hizmeti verecek.
İş Modelinde Revizyon Hazırlığı: “Venture Studio”
in4startups’ın kuruluşundaki temel iş modeli, başvuru yapan girişimlerin iş modeli analizi, mali analizi, değerlemesi, rekabet analizi gibi detaylı analizlerini hazırlayıp üye yatırımcılara sunulması üzerineydi. Fakat piyasa talepleri doğrultusunda girişimcilerin yatırım sürecinin daha hızlı ilerletilmesi için sürecin önüne yatırım odaklı hızlandırma programları konuldu. Böylece girişimciler öncelikle hızlandırma programına alınıyor ve birebir görüşmelerle girişimci daha yakından inceleniyor ardından in4startup tarafından dijital ortamındaki analizler hazırlanıp yatırımcının yatırım kararı verme süresi kısaltılıyordu.
Gerçekleştirilen hızlandırma programlarında 250’yi aşkın mentorla çalışılarak girişimcilerin ürünlerinin iş dünyasındaki pazar testi de gerçekleştirilmiş oluyordu. Bu görüşmeler de girişimciler bir yandan ürün ve hizmetlerinin pazar testini gerçekleştirirken bir yandan da kurumsal firmalarla işbirliği geliştiriyorlardı.
Bu olumlu izlenimlerin ardından kurumsal firmalar girişimcilerle ticari çalışmalarını işbirliğinden öteye taşımak istemeye başladılar. Bu kapsam da girişimcilerle hem stratejik ortaklık kurmak hem nakit sermaye yatırımı hem de gayri nakdi kaynaklarını (kurumsal satış ağı, bireysel satış mağazaları, üretim ortamı, lojistik araç filosu vb.) da bu ortaklıkta hisse karşılığı saydırmak istiyorlardı. İn4startups ise bu talepler ışığında Venture Studio modelindeki hizmetini yakın zamanda duyurmayı hedefliyor. Böylece iş dünyasında geleneksel alanlarda faaliyet gösteren dev kurumsal firmalarla erken aşamadaki girişimlerin ortaklıkları çık kısa sürede kurulabilecek ve kısa sürede ciro üretip yeni yatırım turlarını hızlandırabilecek. İn4satrups ise bu tip ortaklıkların kuruluşunu ve yönetişimini sağlayacak.
in4startups VC Yatırım Fonu Hazırlığı
Kurucu ortaklar Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy,in4startups’ın bir sonraki adımı olan VC yatırım fonunu kurmak için hazırlık çalışmalarını başlatmış durumda.
in4startups yıl boyunca Türkiye’nin her yerinden girişime dokunma başarısı gösterdiği gibi son aylarda yabancı girişimcilere ve yatırımcılara de dokunmayı başardı. Bu nedenle fırsat gördüğü girişimlere çok hızlı bir şekilde yatırım yapabilmek için kendi VC yatırım fonunu kurmak istiyor. Fon kurumsal yatırımcılara, bireysel yatırımcılara olduğu gibi %2’lik teşvikler kapsamından yatırım yapma zorunluluğu olan Ar-Ge firmalarına da açık olacak. Fon Türkiye içerisinde özellikle de Anadolu illerindeki sermaye sahibi kişi ve kurumlara yönelik özel tanıtım programları yapmayı hedefliyor. Fonun kuruluş itibariyle global olma hedefi var. Yatırımcı çekme açısından AB ülkeleri, Asya Pasifik ülkeleri ve Körfez ülkeleri hedeflenirken yatırım yapılacak girişimciler için Türkiye dışında, Türki cumhuriyetler, Balkan ülkeleri ve Kafkas ülkelerine odaklanılacak. Yatırım fonunun resmi çalışmalarının Şubat 2022’de başlatılması hedefleniyor.